Ugradnja tuš kabine

Prvo zatvorite glavni ventil za dotok vode. Izvadite i uklonite staru tuš kabinu i/ili kadu. Tada instalirajte odlivnu garnituru na novu kadu i pricvrstite odlivnu cev. Kod dubokih tuš kabina prikljucite dodatni otvor za prelivanje i preko cevi ga spojite sa odlivnim sistemom. 

Cev za oticanje pomocu brtvila povežite sa odvodom zatim ga podesite u smeru slivnika/ glavnog odvodnog sistema. Nosac pricvrstite vakuumskim podesivim nožicama ispod kade. Tada pomocu vaser vage postavite tuš kabinu. Cev za oticanje s odvodnim cevima priključite na glavni odvodni sistem. Fiksirajte nožice gotovom žbukom na pod. Posebni uglasti držači na zidu će pružiti dodatnu stabilnost. Tuš kabine od metala uvek treba električar da uzemlji!

Obložite tuš kabinu gipsanim kartonom, odnosno prvo betonom zatim zazidajte. Ostavite otvor za pristup odvodu. Sada polepite pločice na postavljeni omotač. Za pristup odvodu ostavite okvir kao otvor za popravke. Prvo montirajte zidne profile tuš kabine. Pripazite na uspravan položaj kabine. Rupe na pločicama probušite bez udaraca. Lepljiva traka na pločici će sprečiti klizanje.

Montirajte okvir i onda povežite i postavite fiksne zidne elemente na zid. Tek nakon toga čvrsto zavrnite vijke. Stavite vrata u montirani okvir zatim ih podesite. U zavisnosti od tipa, možda ćete morati primeniti neku drugu metodu. Sanitarnim silikonom izfugirajte sve spojeve izmedju kabine i pločica kao i sve rastezne, ugaone i završne fuge. Zagladite palcem koristeci sredstvo za pranje sudova. Materijali koji se koriste su različiti, zato uvek pratite uputstva proizvodjača.


Montiranje armatura

Kod današnjih umivaonika upotrebljavaju se još samo mešalice koje se postave u jedan otvor na umivaoniku.

Možete izabrati izmedu jednoručne mešalice i dvoručne armature s dve ručke ili pak armature sa samo jednom ručkom, ako kroz slavinu teče samo hladna voda. Kad montirate, odstranite maticu za pričvršćivanje, podmetač i brtvilo na donjoj strani armature tako da ostane samo brtvilo u obliku obruča.

Onda stavite armaturu u otvor na umivaoniku, zatim je ispod umivaonika pričvrstite i stegnite s već pre toga odstranjenim brtvilom, podmetačem i maticom. Cevi za toplu i hladnu vodu savijte tako da ih možete vrlo lako ubaciti u cevi koje su u ugaone ventile stavljene po strani, neće brtviti.


Ugradnja i montaža armature za tuš

Kod većih projekata renoviranja možete svu sanitarnu opremu postaviti tako da napravite pred-zid, što će Vam u velikoj meri olakšati stavljanje cevi. Tuš možete postaviti uza zid bez bočnih suženja, u ugao ili izmedu dva bočna zida.

S obzirom na to gde nameštate tuš, izaberite i odgovarajuću tuš kabinu ili zavesu. Kadu za tuširanje možete postaviti direktno na pod, podignuti je od poda ili je uzidati u pod. Odvodnu garnituru izaberite tako da odgovara prostoru. Armature za tuš sastavljene su od jedinice s ručkom, garniture s cevi i tušem.

Priključke za armaturu položite na fuge ili na sredinu pločice. Ako su priključci za vodu preduboko u zidu, udaljenost možete premostiti produžecima.


Montaža odvodne garniture

Pojedine delove odvodne garniture, koju sastavljaju odvodni ili ventilni čep, odvodni ventil, obručno brtvilo, kućište sifona (ili donji deo odvodnog ventila), ručica za zatvaranje čepa, odvijte i odvojite. Odvodni ventil s otvorom gore stavite u odvodni otvor, a od ispod donji deo ventila brtvilom pričvrstite na navoj gornjeg dela odvoda. Otvor za ručicu za zatvaranje čepa okrenite prema zadnjoj/ledjnoj strani umivaonika. Ručicu povežite s člankom donjeg ventila, tako da umetnuti čep pri upotrebi ručice nepropusno zatvara.

Zaključak: Prelaz izmedju umivaonika i pločica zatvorite sanitarnim silikonom.

Ugradnja bojlera

Ako nemate tople vode, treba Vam električni niskotlačni bojler, kojeg možete instalirati uz male troškove i malo rada. Bojler možete postaviti iznad ili ispod umivaonika. Upotrebite niskotlačnu jednoručnu mešalicu s 3 priključene cevi (8 mm). Jednu cev povežite s ugaonim ventilom, ostale dve cevi s bojlerom.


Renoviranje kupatila

Pre nego što započnete s obnovom i modernizacijom vašeg kupatila ili toaleta, morate odlučiti da li ćete menjati samo pojedine predmete ili želite obnoviti celu prostoriju. 

Ako se odlučite za drugu varijantu, izuzetno je važno intenzivno planiranje novog rasporeda prostorije. Napravite detaljan vremenski plan, kada ćete vršiti koje radove. Pre nego što se prihvatite posla, pribavite celokupan materijal i alat, jer verovatno želite što pre završiti obnovu. Temeljnim planiranjem možete i u vlastitom aranžmanu, brzo i bez zastoja izvesti čak i vrlo veliki projekt.

Kod zahtevnih radova renoviranja se za finalno pričvršćenje sanitarne opreme preporučuje montaža na zid. Za takvu odluku imate na raspolaganju modularne sisteme, ali se za takvu montažu obavezno pridržavajte uputstva proizvodaca.


Montaža stojeće i viseće wc šolje

Pre svega, morate voditi racuna o tome da li je na mestu vaše buduće wc šolje podni ili zidni odvod, ili ćete šolju postaviti negde drugde. O svim tim pitanjima, a posebno o tome da li izabrati plitku ili duboku wc šolju, možete se posavetovati s stručnim saradnicima.

Montaža stajaće wc šolje: Prvo završite s polaganjem pločica. Pritom pazite na to da pod, tamo gde ce stajati wc šolja, bude potpuno ravan pre i posle polaganja pločica. Zatvorite glavnu slavinu za vodu. Uverite se da je odvod čvrsto postavljen tj. fiksirajte ga npr. stezaljkom.

Namestite wc šolju, a pri tome pazite da stoji pravougaono na zid. Odvodni luk povežite s odvodnom cevi. Šolju montirajte s 2 vijka. Pre toga oznacite rupe koje ćete izbušiti, a kod pričvršćivanja vijaka umetnite plastični podmetač, da sprečite oštećenje keramike. Pre nego što konačno pričvrstite šolju, nanesite sanitarni kit na donju stranu tako da izravnate eventualne nepravilnosti pločica.

Montaža viseće wc šolje: Montaža je u načelu slična montaži stajaće wc šolje. Važno je da je zid ravan, zato je pre montaže potrebno izravnati eventualne nepravilnosti. Pri montiranju na gipsane zidove morate dodatno učvrstiti ugradnu okosnicu ili upotrebiti posebnu montažnu konstrukciju.


Montaža lavaboa

Ako glavne instalacije u zidu vec postoje, onda je ugradnja lavaboa jednostavna.

Priprema: 

Zatvorite dotok vode. Izmerite razmak izmedju postojećih otvora lavaboa. Gornji rub umivaonika je od poda podignut 840 mm, a postojeći otvori su obično 40-50 mm pod gornjom ivicom umivaonika. Rupe izbušite na visini od 800 mm. Obavezno upotrebite vaser vagu, kako biste osigurali potpuno vodoravan položaj umivaonika. 

Montaža: 

Za montažu lavaboa treba Vam komplet za pričvršćivanje čepova, vijaka s obostranim navojem, plastičnih podmetača i matica. Potrebne rupe za uloške izbušite tako da ulošci čvrsto stoje u rupama. Blagim udarcima čekića umetnite uloške u rupe te u njih stavite obostrane vijke s grubim drvenim navojem i pričvrstite ih toliko da iz zida viri još trećina srednjeg dela vijka. Umivaonik nataknite na vijke, zatim dok ga neko drži, ručno navijte podmetač i matice za učvršćivanje. Matice pričvrstite viljuškastim ključem, ali pazite da ih ne pričvrstite previše, jer se lavabo može odlomiti na rupama za pričvršćivanje.


Montaža vodokotlića

Zavisno od modela, vodokotlić s brtvilom postavite na wc šolju ili ga montirajte na zid, pa ga pomoću cevi za dotok vode povežite sa wc šoljom. Navoj ugaonog ventila omotajte trakom od konoplje ili teflona, te ga pričvrstite na instalaciju. Zatim s vezivnom cevi vodokotlić prikljucite na ugaoni ventil.

Podžbukni vodokotlić:

Ovo elegantno rešenje možete upotrebiti kada nameravate staviti nove pločice na zid iza wc šolje. Pri tome na zadnju stranu zida najpre pričvrstite ugradni ram, a zatim na njega vodokotlić. Kad ga povežete sa wc šoljom, uradite još i pred-zid u masivnoj ili lakoj gradjevinskoj tehnici. 

Oko trećine celokupne količine vode u domaćinstvu potroši se na ispiranje wc šolje. Zbog toga je upravo tu posebno važno da smanjimo količinu vode. Ako u vodokotlic ugradite pregradu za vodu, kotlić neće upotrebiti celokupnu količinu vode; voda će teći samo onoliko vremena, koliko dugo držite dugme. Ta pregrada za vodu predstavlja teg od nerdjajućeg legiranog čelika, koji jednostavno obesite u cev za ispiranje. Zbog toga pregradu možete staviti u svaki vodokotlić. Godišnje tako uštedimo do 8 000 litara vode po osobi. 

Slavine koje kaplju odmah popravite, jer ćete tako uštedeti do 2,000 litara vode godišnje!

Pribor za jelo i posuđe pre pranja ne ispirajte tekućom vodom. Mašinu za pranje sudova kao i mašinu za pranje veša, uvek optimalno napunite. Razmislite o tome da za kupanje upotrebite oko 150 do 200 litara vode, a za tuširanje samo 60 do 80 litara ili čak i manje, ako zatvorite vodu dok se sapunjate. Ostatke hrane i slično ne bacajte u wc šolju, nego u smeće.


Montaža tuš kade

Prvo ugradite odvodnu garnituru sa sifonom. Onda čašu odvodnog ventila podložite obrucnim brtvilom od kita, pa ga iznutra stavite u odvodni otvor.

Donji deo ventila zajedno s obručem namestite na odvodnu cev, pa oba dela iznutra pričvrstite. Ako kada ima još i dovod, onda i njega isto tako montirajte. Sifon povežite s odvodnim sistemom. 

Pritom pazite da pad bude najmanje 1 cm na metar. 

Odvodni sistem sastavite od PVC cevi, zglobova i poveznih obuhvatnih stezaljki. Kadu možete zazidati ciglama “Ytong”, pa je onda obložiti pločicama. Zbog radova na održavanju preporučujemo da mesto pristupa bude čim što sifonu, a za to je najprimereniji uočljivi ili neuočljivi otvor u pločicama. Prelaz prema zidu zatvorite sanitarnim silikonom (koji je otporan na gljivice).


Montaža kade

Kadu možete montirati nosačima od polistirola ili s podnožjem. Pre nego što postavite kadu, ugradite odvodnu i dovodnu garnituru.  Najpre stavite čašu ventila s obručnim brtvilom od kita, pa ga iznutra stavite u odvodni otvor. 

Donji deo ventila zajedno s obručem podesite na odvod, pa oba dela pričvrstite iznutra. Priključak za dovod je pritom okrenut ka podnožju kade. Onda montirajte dovod na kadu, a pritom je ponekad potrebno dovodnu cev skratiti preciznom testerom. Dovodnu i odvodnu cev kade povežite zatim sa sifonom. 

Montaža s nosačem: 

Nosač ima tačne mere i odgovarajući otvor tako da u njega možemo staviti kadu. Blok s postavljenom kadom namestite i sa žbukom fiksirajte na pod. Isecite otvor iz nosača, onda na nosač položite pločice, što je zbog ravne/glatke površine jednostavno. 

VAŽNO! 

Kod ugradnje metalnih kada i odvodnih arnitura, elektroinstalater Vam mora instalirati korekcijski zemaljski vod. 


 

Montiranje sanitarne armature

Pod nazivom armature obuhvatamo stilske i dizajnerske armature odnosno mešalice, pribor, tuš sisteme i sanitarne sisteme. Osnovna podela bila bi na termostatske, jednoručne koje su keramičke i na dvoručne koje se opet dele na one sa gumicama i na keramičke.

Armature takodje mogu biti zidne, stojeće, podžbukne i nadžbukne.


Montaža lavaboa

Kod današnjih umivaonika upotrebljavaju se još samo mešalice koje se postave u jedan otvor na lavabou. Izabrati možete izmedu jednoručne mešalice i dvoručne armature s dve ručke ili pak armature sa samo jednom ručkom, ako kroz slavinu teče samo hladna voda. Kad montirate, odstranite maticu za pričvršćivanje, podmetač i brtvilo na donjoj strani armature tako da ostane samo brtvilo u obliku obruča. Onda stavite armaturu u otvor na umivaoniku, pa je ispod umivaonika pričvrstite i stegnite s već prethodno odstranjenim brtvilom, podmetačem i maticom.

Cevi za toplu i hladnu vodu savijte tako da ih možete vrlo lako skroz ubaciti u ugaone ventile. Ponekad treba cevi još i skratiti. Cevi koje su u ugaone ventile stavljene po strani, neće brtviti. 


Uredjenje kupatila

Kupatilo se ne koristi samo za brzo tuširanje pre odlaska na posao ili u školu. To je mesto gde možete da se opustite, ulepšate, pripremite za brojne obaveze. Maštovite i dramatične ukrasne teme pokazale su se posebno uspešnim u kupatilima, jer u njima ne provodimo puno vremena svakog dana. A kako su relativno mala, nude slobodu upotrebe neuobičajenih obrada, kao što su mozaici i murali, koji u vecim prostorima izgledaju preterano.

Potreban je neki oblik zatamljivanja prozora. Najjednostavnija je upotreba prilagodjenih prozora od mlečnog brušenog ili sečenog stakla. Mlečno staklo se nudi u raznim varijantama uzoraka, a sečeno se može prilagoditi vašim dizajnerskim željama. Prugasti uzorak ili okrugli delovi providnog stakla (kao na boku broda) u sečenim prozorima izgledaju spektakularno. Prozori od bojenog stakla ispunjavaju prostor, stalno menjajućim senkama i bojama, ali su skupi i dolaze u obzir samo na malim površinama. Za mekši efekat upotrebite zavese od tkanine ili roletne, zavese na donjem delu visokog prozora. Svetla treba da budu tako postavljena da se vaša silueta noću ne vidi. Ne preti li vam opasnost od neželjenih pogleda, ovakva rešenja na prozorima vam nisu potrebna. Na kraju krajeva, šta je lepše od kade s pogledom?

Većina ljudi je nervozna kada treba dekorativno da se izrazi u malim prostorima. To je posao za koji se isplati potruditi se. Konačno, ako su alternativa goli zidovi koji vas zatvaraju zašto ne stvoriti nešto u šta se isplati gledati? Jaki kontrasti boja i teksturalne površine, kao što su mozaici, dobar su kontrast glatkoj sanitarnoj opremi. Dodir mašte je dobrodošao, zidovi mogu da budu obojeni muralima s osnovnim vodenim temama ili obloženi drvetom kako bi dočarali drvenu kolibu ili kućicu na plaži. 

Većina stvari koja treba da se ostavi u kupatilu je relativno mala i može se staviti u uske ili ugaone ormariće ili police. 

Planirate li ozidavanje cevi i uredjaja, probajte da uklopite udubljenja za police. Izgledaju urednije i bolje iskorišćavaju prostor od samostojećeg nameštaja. 

Uz kadu, tuš i umivaonike potrebno je planirati police za kozmetiku. Alternativno, koristite samostojeći pribor kao što su tanjirići za sapun, četke, šampone. Ako prozor doprinosi vrlo malo u rasveti kupatila, ispunite staklenim policama celu njegovu širinu. 

Kozmetiku i ostale sitnice stavite u kutije, a zatim stavite na police. Vrata iskoristite za vešanje ogrtaca, vreća za veš ili ogledalo. 

U prostorijama s visokim plafonom iskoristite visinu za ugradnju ormarica za peškire ili posteljinu. 


Uredjenje malog kupatila

Kupatila u nekim stanovima mogu biti male do 2,5 m² površine, znaci treba biti ekonomičan i kreativan u upotrebi prostora. Tradicionalan pristup je ozidavanje kade, umivaonika i wc šolje. Prostor izgleda uredno, a stvara se dodatni prostor za police i ormarice. Alternativno, umivaonik i WC mogu biti "okačeni" na zid.

U vrlo malim prostorijama, zahteva se domišljat pristup prostoru. Kade i umivaonici manjih dimenzija su lako dostupni, no vrlo neudobni za korištenje. Kad nema mesta za tuš kadu, izostavite kadu i učvrstite sam tuš na zid, sve dok su zidovi i pod popločani ili prekriveni vodootpornim materijalom, a odvod postavite u pod. Tada i vratni pragovi moraju da budu zašticeni od prolaza vode, kako bi ona ostala u prostoriji, a pribor kao što su peškiri zaštićen je u ormarima. 


Održavanje kupatila

Da bi se provetravalo kupatilo i zidovi sušili, potrebno je nameštaj odmaknut od zida. Ogledala i slike bi takodje trebalo kačiti na to predvidjene vešalice. Uvek treba izbegavati da se nešto lepi na zid.

Važno je koristiti ventilator u kupatilu nakon svakog kupanja ili tuširanja jer time smanjujete koncentraciju vlage u stanu. Vlaga može prouzrokovati mnoge neželjene posledice kao što su kondenzacija na predmetima, krivljenje i propadanje drvenog nameštaja stvaranja budji i slično. 

Ako isključite ventilator u vašem kupatilu i ne koristite ga, vlaga koja se skuplja napraviće povoljne uslove za razvijanje budji, koja dovodi do oštećenja na zidovima i može prouzrokovati nepotrebne troškove popravke i čišćenja.

Ako otkrijete postojanje budji na zidovima u vašem stanu (obično je to u uglovima i u ugradnim ormarima) pomerite sve stvari koje se nalaze u blizini, dalje od zida tako da vazduh može doći do tog prostora i da može cirkulisati. Koristite sredstva za čišćenje i suzbijanje budji. 


Izbor rasvete za kupatilo

Izbor rasvete, svetla je vrlo kritičan pri uredjenju kupatila gde su prisutna ogledala a i raspoloženje odnosno atmosfera je vrlo bitna. Razmislite o odgovarajućem osvetljenju za umivaonik i prostor za kupanje odnosno tuširanje. 

U kupatilu vam je potrebno jako i ujednačeno svetlo kako bi mogli da se obrijete, našminkate ili sredite frizuru. U manjim kupatilima će svetla iznad ogledala biti dovoljna da osvetle celu prostoriju, dok ce u većim biti potrebne i svetiljke na plafonu. 

Ako imate malo ogledalo, nabavite dve male svetiljke i postavite ih sa obe strane ogledala kako bi vam celo lice bilo osvetljeno ravnomerno. Svetiljku možete postaviti i iznad ogledala, ali u tom slucaju je bolje izabrati kraću neonsku cev ili sijalicu zaklonjenu providnom plastikom, s tim što treba paziti da ona ima ujednačeno, a ne treperavo svetlo. U svakom slučaju boja svetla treba da bude prijatno bela – klasične žute sijalice treba izbegavati jer ne daju realnu sliku pri šminkanju. 

Polukružni niz sijalica oko ogledala će vam pružiti kvalitetno osvetljenje kakvo imaju holivudske zvezde. Koristite mutne sijalice da bi izbegli odsjaj. 

Osvetljenje kade ili tuš kabine: ukoliko iznad kade ili kabine postoje mesta na koje ne može dospeti voda, pokušajte da montirate indirektno ili zamućeno svetlo koje će vas osvetliti tokom kupanja (kade i tuš kabine su obicno slabo osvetljene zbog zavesa ili stakla koje ne propuštaju glavno svetlo iz kupatila). Ukoliko imate hidromasažnu kadu ili jacuzzi, efektno osvetljenje je skoro obavezno kako bi upotpunili doživljaj. 

SAVET:

Novotarija u osvetljenju kupatila su neonske lampe u vodonepropusnim plastičnim kućištima koje možete montirati iznad kade ili unutar tuš kabine radi dopunskog osvetljenja 


Biljke u kupatilu da ili ne?

Zelenilo je nezamenjiv dekorativni element. Postoje vrste koje uspevaju čak i u kupatilima, kao npr. kroton, fikus, filadendron. Te tropske biljke traže vlagu i konstantnu temperaturu, pa u kupatilima pronalaze stanište slično svom prirodnom. Oprez vrlo su osetljive na promaju. 


Nega biljaka

Biljkama u kupatilu treba više redovne nege i obrezivanja nego onima što se uzgajaju drugde. Listove bi trebalo čistiti najmanje jednom nedeljno. Teško je ukloniti puder s biljaka dlakavih listova, stoga ih je najbolje izbegavati. Ako se nataloži na ostalim biljkama, pokušajte listove nakratko uroniti u vodu, posebno ako ima puno listova pa ih je zamorno i nepraktično brisati jedan po jedan. Ako list poprskate sapunom, šamponom ili pastom za zube, odmah ga prebrišite. Ako se zbog lošeg svetla listovi pocnu povijati prema prozoru, redovno okrećite biljku. Čim primetite da biljka nije zadovoljna svojim položajem, zamenite je drugom. Kad se ona prva oporavi, nakon mesec ili dva, ponovo ih zamenite.


Zašto tuš?

Samo mali broj ljudi želi da se odrekne svoje kade. Ako ih pitate o navikama, kod mnogih se pokaže da im je kupanje jednostavno preskupo (dugo traje, kada se nakon toga mora ocistiti itd.) i da se zato skoro isključivo samo tuširaju. Ako ima dovoljno prostora, trebalo bi u kupatilo staviti i kadu i tuš. Ako na raspolaganju imamo malo prostora, tuš je u vecini slucajeva bolje rešenje. Pri tome bi trebalo dati važnosti tušu ugradjenom u visini poda - on se može popločiti ili izraditi kao ravna tuš-kada, jer tuš-kada s ulaznom ivicom može vrlo brzo postati nepremostiva prepreka za ulaz.

Bez obzira na to što je tuš u visini poda i bez telesnog ogranicenja udoban, on je kod slomljene noge, operisanog kolena, kod reume ili drugih bolesti od velike pomoći. Tuš bi trebao biti kompletiran komfornim sedištem. Ono ne samo da je udobno, nego nudi, kao i sistem držaca, visoku meru sigurnosti. Pri tome sedište i držači ne moraju davati utisak bolnice. Postoji čitav niz proizvodjača koji su uspešno spojili dizajn s aspektom sigurnosti. 


Visine za umivaonike i wc šolje

WC šolja koja je namenjena osobama u invalidskim kolicima montira se u visini sedenja od 48 cm. No to ne mora biti idealna visina montaže u svim slučajevima primene. I ovde treba uzeti u obzir potrebe korisnika. Pre svega kada visoki i niski ljudi koriste isto kupatilo mora se pronaći kompromis koji je za oboje udoban. Ako u stanu žive mala deca, može se primeniti sistem pored zida, kod kojeg se visina sedenja na wc šolji može naknadno promeniti bez velikog troška. To ne pomaže samo kod dece koja polako rastu, nego i starijim osobama, kojima u nekom razdoblju ustajanje postane teško.

Takodje je i lavabo podesiv po visini pogodan za korisnike invalidskih kolica, ali i za malu decu, koja se tada ne moraju penjati na opasan stočić. Ako se celokupan sklop umivaonika podešava po visini, tada se osim umivaonika i ormarići, ogledalo i ostala oprema nalaze na uvek odgovarajućoj visini. Modularno konstruirano podešavanje po visini wc šolje može se regulisati manualno ili električno. Ona se može instalirati sa ili bez sistema držaca, pa se preko daljinskog upravljanja ili preko sklopki ugradjenih u držace može pomerati u rasponu od 25 cm.


Kako urediti kupatilo?

Pre nego što započnete s obnovom i modernizacijom vašeg kupatila ili toaleta, morate odlučiti da li ćete menjati samo pojedine predmete ili želite obnoviti celu prostoriju.

Pre nego što se prihvatite posla, pribavite cjelokupan materijal i alat, jer verovatno želite što pre da završite obnovu. Maštovite i dramatične ukrasne teme pokazale su se posebno uspešnim u kupatilima, jer u njima ne provodimo puno vremena svakog dana. A kako su relativno mala, nude slobodu upotrebe neuobicajenih obrada, kao što su mozaici i murali, koji u vecim prostorima izgledaju preterano.U vrlo malim prostorijama, zahteva se domišljat pristup dodeljenju prostora. Kade i umivaonici manjih dimenzija su lako dostupni, no vrlo neudobni za korišcenje. Kad nema mesta za tuš kadu, izostavite kadu i učvrstite sam tuš na zid, sve dok su zidovi i pod popločani ili prekriveni vodootpornim materijalom, a odvod postavite u pod. Tada i vratni pragovi moraju da budu zaštićeni od prolaza vode, kako bi ona ostala u prostoriji, a pribor kao što su peškiri zašticen je u ormarima gde ostaju suvi.Uz kadu, tuš i umivaonike potrebno je planirati police za kozmetiku. Alternativno, koristite samostojeći pribor kao što su tanjirići za sapun, držaci za sundjer, četke, šampone. Ako prozor doprinosi vrlo malo u rasveti kupatila, ispunite staklenim policama celu njegovu širinu. 

Kupatilo se ne koristi samo za brzo tuširanje pre odlaska na posao ili u školu. To je mesto gde možete da se opustite, ulepšate, saberete pre ili posle brojnih obaveza. Maštovite i dramatične ukrasne teme pokazale su se posebno uspešnim u kupatilima, jer u njima ne provodimo puno vremena svakog dana. A kako su relativno male, nude slobodu upotrebe neuobičajenih obrada, kao što su mozaici i murali, koji u većim prostorima izgledaju preterano. 

Posle kuhinje, kupatilo je najtemeljnije organizovan prostor u domu. U njemu su fiksirano odredena najmanje tri elementa sanitarne opreme, ponekad broj poraste do pet ili šest, svi sa svojim vlastitim instalacijama, odvodom i elektricnim dobavljacima. Sve površine u prostoru moraju da budu otporne na vlagu, a velika važnost pridaje se i ucincima udobnosti, grejanju, svetlu i ventilaciji. 


Kupatilo zauzima visoko mesto

U mnogim starijim stanovima i kućama potrebno je u kupatilu obaviti najveće zahvate. Ipak je kupatilo jedno od najvažnijih područja u stanu, nešto bez čega se ne može. Doduše kupatilo, koje je prilagodjeno starosnoj dobi, nema ništa s kupatilom za invalide i osobe s posebnim potrebama.

Uopšte ne mora izgledati kao bolnica. Kupatilo bi za korisnika nadasve trebalo biti oblikovana komforno i sigurno. Mora odgovarati njegovim osobnim predstavama o tome što je za njega idealno, dakle u skladu s potrebama, počevši od opreme pa sve do boja. 

Idealno kupatilo ne zahteva predimenzionirane površine. Kako pokazuje jedna studija, nemačka kupatila u proseku nisu veće od 7 m2. Zadatak investitora je da mora biti u stanju i na takvoj skromnoj površini da realizuje idealno kupatilo. Odlučujuću ulogu u tome ima prethodno planiranje i projektovanje koje se odlikuje važnim detaljima. Površine za kretanje pri tome igraju važnu ulogu. 

One moraju biti tako odmerene da eventualno i osoba u invalidskim kolicima može bez problema koristiti sve sanitarne objekte. Što je uredjenje fleksibilnije, to bolje. Ako se uz mali trošak mogu ukloniti postojeći predmeti ili se zameniti drugim objektima, idealno kupatilo se može kod eventualnih promena bez problema i uz mali trošak prilagoditi. 

Pomoću sistema predzidova spretno smešteni meduzidovi i pregradni zidovi stvaraju novi osecaj prostora – odgovarajuća rasveta stavlja komforno kupatilo u pravo svetlo i daje orijentaciju. Halogeno svetlo može doprineti povećanom zaslepljivanju. 

Bolje je da se prostor indirektno osvetli, pa da se u području ogledala svetiljke postave sa strane. Različite boje i podne obloge omogućavaju potrebne kontraste. Na taj se način prostorija može odgovarajuće toplo oblikovati – ne moraju uvek biti samo bele pločice. 

Možda stanari uvide kako se npr. od većinom većih dečjih soba, koje više nisu potrebne, može napraviti komforno kupatilo. U tom slucaju se traži kreativnost instalatera koji sme svoje klijente podstaknuti na razmišljanje. 


Kupatila

Fleksibilnost u stanu znaci da ćemo dugo moći da koristimo životni prostor na koji smo se navikli. Samostalnost i komfor treba da na prvom mestu.

Fleksibilnost počinje u stanu već od samih ulaznih vrata. Kakvog smisla ima najlepše kupatilo bez barijera ako nam ulazna vrata u stan i/ili u kupaonicu onemogućavaju put do tamo? Pomoći i pomoćnih sredstava postoji čitavo mnoštvo koje nam mogu olakšati svakodnevnicu u stanu. 

Obično su to samo sitnice, koje su potrebne, ali nekada to mogu biti neophodni gradjevinski zahvati. Ne radi se o tome da se stvori stan 'primeren starosnoj dobi', nego da se pomocu odgovarajućih mera život svrhovito organizuje i da se pobrine za to da ljudi koji zalaze u stariju dob mogu i dalje ostati u svom stanu. Stan bi zato trebalo, u potpunosti, da bude bez barijera. 


Rasveta

Prostorije bi trebalo da budu dobro osvetljene. Preporučuje se dvostruka jacina rasvete. U vecini slučajeva nije dovoljno da se sijalica od 50 vata zameni sijalicom od 100 vata.

Trebalo bi postaviti različite izvore svetla koji prostoriju uranjaju u indirektno svetlo. U medjuvremenu postoje sistemi koji proizvode čitav niz svetlosnih ugodaja na pritisak dugmeta – putem radioveze – ili npr. pomoću infracrvenog daljinskog upravljača. 

Takodje se može pokazati smislenim da se noću aktivira orijentacijsko svetlo za put u kuhinju ili kupatilo. Praktično je koristiti LED-rasvetna tela koja pokazuju male vrednosti potrošnje energije.


Uredjenje dečijeg kupatila

Napraviti zabavno i sigurno kupatilo za decu jednostavno je ako pri planiranju i opremanju prostorije obratite pažnju na osnovna načela. Na primer, na ormariće stavite sigurnosne bravice, pazite da oko kade i lavaboa nema oštrih ivica, izaberite pod koji nije klizav i nabavite mnogo igračaka kako bi deca, kupajući se, bila srećna.

Oprati zube ili ruke može biti teško kad se slavina ne može dohvatiti. Male stepenice koje se nece prevrnuti, a po potrebi se pomeraju, podstaknuće decu da se ujutro i pre spavanja samostalno umiju. Kad birate stepenice izaberite čvrst, ali lagan model koji deca samostalno mogu postaviti na odgovarajuće mesto. 

Kako biste kupanje dece učinili što sigurnijim, izaberite kadu zaobljenih ivica, tako da ga male ruke pri ulasku i izlasku iz kade mogu čvrsto uhvatiti. Na zid pričvrstite jarko obojeni rukohvat da se deca za njega drže kad stoje, a na emajlirano dno kade postavite gumenu prostirku protiv klizanja. 

Kako bi kupanje bilo što zabavnije, dopustite deci da uz vašu pomoć oslikaju keramičke pločice oko kade. Upotrebite posebne boje za keramiku koje se lako nanose i posle sušenja dugo traju. Takode, zanimljivo za decu može biti i ako je kada oslikana. Time deci kupatilo postaje mnogo zabavnije. 

Važni detalji: 

U kupatilo stavite korpu za prljav veš kako biste decu podstakli da u nju stave odeću, umesto da je ostavljaju razbacanu po podu. 

Zbog hladnog kupatila deca će prigovarati i opirati se kupanju. Toplina, sveži peškiri i mnogo igračaka za kadu pomoći ce u savladavanju straha od kupanja. 

Izaberite pod kojem ne smeta slučajno prosuta voda, ali dovoljno mekan i topao da po njemu deca mogu hodati bosa.


Birate kadu

Zbog brzog životnog tempa i nedostatka slobodnog vremena, retko ko je u mogućnosti odvojiti neko vreme za sebe u kadi, leći i uživati u toplini opuštajuće kupke, kvalitetno se relaksirati i zaboraviti na svakodnevne obaveze, a to je upravo ono što bi svima koristilo.

Odabrati kadu koju ćete koristiti sa užitkom jednako je važno kao i naći kadu koja vam se izgledom dopada. Veličine i dimenzije kada su različite, a trenutno je na tržištu mnogo lakše pronaci baš ono što želite, nego što je to bilo ranije.Četvrtasta kada još uvek je najpopularniji oblik, delimicno zato što se lako postavlja u ugao kupatila, a takodje i zato što njen praktični oblik dopušta da se korisnik protegne i legne. Razliciti savremeni oblici koji štede prostor razvili su se iz tog osnovnog oblika, npr. kada sužena u donjem delu. 

Sužena kada, koja je na jednom kraju uža, a šira na onom kraju gde ustajete i gde se tuširate, domišljato je i praktično rešenje za mala kupatila. Istovremeno, pored užeg dela kade ima dovoljno mesta za umivaonik. U tom slučaju ga možete nesmetano koristiti, bez da se udarite u ivicu kade.

Okrugla ili ugaona kada može biti odlicno rešenje, posebno ako uživate deliti kadu sa svojim partnerom ili često istovremeno kupate više dece. Većina okruglih kada ima veći obim od standardnih modela, zato im treba više vremena da se napune i manje su ekonomične. Obično se proizvode od akrila ili veštačke smole zbog čega su lagane, a neretko su zbog udobnosti i lakše upotrebe dopunjene policom-klupom. 

Kada smeštena u ugao zauzima isti podni prostor kao i standardna, ali na potpuno drugačiji nacin, što može biti prednost kad planirate izgled kupatila. Ugaona kada je kraća od standardne, pa se pored nje uza zid može smestiti još neki element. Za one koji kupanje shvataju kao posebno vreme utrošeno za uživanje u lekovitim svojstvima vode, ima mnogo tehnički profinjenih modela kada koje opuštaju telo. Lekovita svojstva različitih vrsta terapeutskih kada, na primer masažnih, ne mogu se poreći. One su savršeno sredstvo za opuštanje na kraju dana. 

Saveti: 

  • Kadu postavite tako da oko nje ostane mnogo prostora kako bi se istakli njeni obrisi i kako biste u nju mogli ući i iz nje izaći s obe strane. 
  • Pored kade ostavite prostor širok bar 90 cm tako da se nesmetano možete obrisati peškirom nakon kupanja. 
  • Kada će biti sigurna za decu i starije osobe ako u nju postavite rukohvate i gumene prostirke. 
  • Težina velike, pune kade može biti velika. Proverite da li je pod dovoljno jak da izdrži kadu napunjenu vodom i osobu u njoj. 
  • Upotreba ulja ili pena za kupanje se ne preporučuje u hidromasažnim kadama, jer se tako zapušavaju mlaznice i stvara mnogo pene. Mlaznice je potrebno redovno proveravati i održavati. 
  • Kada s tušem koji se često upotrebljava morala bi biti vrlo široka i imati ravno dno. Plitke kade bolje pristaju prostorijama s nižim plafonom.

Tuš kabine 

Bez obzira volite li više vodene iglice ili pulsirajuće masažne mlazove, dobar tuš je nezamenjiv. Tuširanjem se troši manje vode, a tuševi zauzimaju manje mesta i mogu se ugraditi i u najmanje prostore, što ih cini idealnim za užurbana domacinstva i postavljanje u druge stambene prostorije.

Raznovrsne kadice zajedno sa velikim izborom kabina i mešalica nudi veliko mnoštvo modela. 

Tuš može biti izradjen tačno prema vašim potrebama, od oblika i okova, do temperature i brzine kojom voda izlazi. Većina tuševa je namenjena jednoj osobi. Veličine kabina se razlikuju, stoga nije loše ući u jednu kako biste se sagnuli i protegli, te tako proverili možete li se u njoj Vi ili drugi članovi porodice udobno istuširati. 

Tuš-kabina za dve osobe nudi dodatnu lepotu zajedničkog tuširanja ili udobnost većeg prostora. Većina ih je četvrtasta, iako pri planiranju možete računati i na okrugle i sužene modele. 

Zapamtite: 

  • U skučenom prostoru, tuš-kabine se mogu ugraditi ispod stepeništa ili na odmorištu. 
  • Kad odredjujete ukupnu cenu ugradnje, zatražite ponude za radove na vodovodnim i elektricnim instalacijama, kao i za keramičarske poslove. 
  • S ugraditeljem proverite odgovara li sistem koji nameravate kupiti kapacitetu vaše vodovodne instalacije. 
  • Kadice za tuš izradjuju se od četiri glavna materijala: čelika, akrila, veštačke smole ili stakloplastike ili keramike. Predjite preko njih rukom da biste ustanovili koji vam je najprijatniji.